Dania z jajek i ziemniaków

Kartofle są jednym z najczęściej występujących warzyw polskiej kuchni. Tradycyjny obiad polski składa się z mięsa, kartofli i sałatki. Stanowią one także podstawę popularnych potraw, do których należą na przykład pierogi czy kopytka. Sporą liczbę miłośników posiadają również placki ziemniaczane, przyrządzane z cukrem lub wytrawnie. Różnego typu sałatki i zapiekanki z ziemniaków są dobrym urozmaiceniem codziennego menu. Z kolei jajka spożywane są niemal równie często, w rozmaitych postaciach. Są również niezbędnym dodatkiem do ciast i różnych dań, do których należą choćby naleśniki.

Sałatki i zapiekanki
Zupa krem z ziemniaków, grzybów i sosem sojowym Kikkoman
Jedną z bardziej popularnych sałatek jest sałatka ziemniaczana . Poza ziemniakami może zawierać różne produkty, takie jak jajka, ogórki czy wędliny. Ziemniaki są też jednym z podstawowych elementów lubianej sałatki warzywnej, przygotowywanej najczęściej z dodatkiem majonezu. Sałatki tego typu są bardzo zdrowe i smaczne, poza tym w zasadzie w każdym miejscu robi się je inaczej. Dzięki temu nie ma dwóch takich samych sałatek jarzynowych. Innym interesującym przykładem na potrawę z ziemniakami może być zapiekanka. Stanowi ona dobry pomysł na obiad w formie potrawy na gorąco, lub też na zimno. Dobrze smakuje z takimi dodatkami jak kefir czy śmietana. Zapiekanka taka oprócz ziemniaków zawierać może także jajka, kiełbasę, ser żółty i wiele innych produktów (czytaj tutaj więcej). Ogromnie popularnym daniem z ziemniaków są frytki. Są to po prostu pokrojone na paski i usmażone ziemniaki. Stanowią dobre urozmaicenie w formie dodatku do obiadów.

Potrawy z jajek Jajka można przyrządzać w bardzo wielu postaciach. Lubianą potrawą na śniadanie jest jajecznica, wykonywana również w różny sposób. Można ją robić z dodatkiem cebuli, kiełbasy, pomidorów oraz innych produktów. Jajka można również gotować na twardo i na miękko, jak również smażyć (czytaj więcej). Do smarowania pieczywa najlepsza jest pasta jajeczna. Na wystawny posiłek widowiskową potrawę mogą stanowić jajka faszerowane. Są one nie tylko bardzo efektowne, ale również smaczne. W kraju największą ilość jajek spożywa się w okresie świąt wielkanocnych. Wówczas także jajka się maluje i ozdabia na dużo innych sposobów.


Zobacz również

Na co zwrócić uwagę szukając dobrej restauracji?

Kulinarny kalejdoskop Zurychu
Istnieje mnóstwo możliwości wykorzystania wolnego czasu, szczególnie z wybranką serca. Począwszy od spaceru po plantach, przez kino, wesołe miasteczko, spektakle, do wypadu do restauracji. Rolą mężczyzny w takiej chwili będzie zagwarantowanie komfortu, atrakcji i mile spędzonego czasu dziewczynie – albo damie – w końcu utarło się, że to on zaprasza ją, nie odwrotnie.
19/05/04, 07:21
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.