Jakie napoje królują na rodzimych stołach, czyli parę słów o gustach współczesnych rodaków

Jeśli naukowcy poszukują znaków życia na odległej planecie, to nade wszystko skupiają się na poszukiwaniach wody, bo jest ona gwarantem istnienia choćby mikroskopijnych organizmów. Ten przykład udowadnia nam, że woda, czy to mineralna, czy to zwykła kranówka, staje się jednym z podstawowych, a zarazem głównych składników naszej diety. Jednak nie zapominajmy, że zestaw napojów spożywanych przez Polaków jest oczywiście o wiele pokaźniejszy. Chyba większość osób, a szczególnie kobiet, codziennie rano wypija przynajmniej jedną szklankę świeżo parzonej pięknie pachnącej kawy.

herbata
A nierzadko w pracy i księgowe, i pracownicy fizyczni wypijają jeszcze jedną porcję wspomnianego napoju. Natomiast tak w trakcie dnia, jak i pod wieczór chętnie zaparzamy herbatę. Współcześnie w sprzedaży można nabyć właściwie wszystkie jej rodzaje. Gdy jednym najbardziej smakuje chińska herbata, to innym czerwona indyjska lub ta owocowa (przykłady: chińska mieszanka herbat). Osoby na diecie oczyszczającej oraz te cierpiące np. na dolegliwości układu sercowego zaparzają dodatkowo specjalnie przygotowane mieszanki suszonych ziół, czyli innymi słowy, herbatki ziołowe. Na polskich stołach od niepamiętnych czasów królują trunki pod najrozmaitszą postacią. Faceci po powrocie z zakładu chętnie spędzają wolne późnojesienne popołudnia przed telewizorem i wylegują się na sofie z puszką piwa w ręce, a małżonki w tym samym czasie plotkują przy kieliszku półsłodkiego białego wina. I chociaż alkohol jest powodem wielu tragedii, to zupełnie nikt nie zamierza ograniczać jego dostępności.


Zobacz również

Czy warto jeść produkty mięsne? Jakie można zyskać korzyści? O czym powinniśmy wiedzieć?

kiełbasa
Mięso faktycznie zawiera dużą ilość niezbyt zdrowego tłuszczu, lecz jest jednocześnie wspaniałym źródłem cennego białka oraz żelaza. Warto dobrać mięso, więc zrezygnować z wołowiny oraz wieprzowiny, za to sięgać po kurczaka lub cielęcinę. W zbytnio dużych ilościach mięso czerwone może przyczynić się do zawału serca, rozwoju nowotworów oraz cukrzycy.
1 2
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.