Jakie napoje królują na rodzimych stołach, czyli parę słów o gustach współczesnych rodaków


czarna herbata
Kiedy pijemy zwykłą lub czerwoną herbatę (http://www.btrt.com.pl/pure-100-red-ginseng-tea-herbata-korzen-zen-sz,3,1812,1754) albo kawę z ekspresu, to najczęściej nie pamiętamy, że tak czy inaczej są to przecież używki, których nie warto nadużywać. A jeśli już w czajniczku parzy się chińska herbata, to trzeba uważać, żeby zbyt często nie pić mocnego naparu. Żywieniowcy ostrzegają: w naszej powszedniej diecie spożywamy za mało płynów, a zwłaszcza wody i pełnych witamin soków. Na stołach panuje niedostatek dobrze znanych napoi, które niegdyś skutecznie gasiły pragnienie. W lipcu i sierpniu można postawić na stole szklaneczkę kompotu z jabłek albo schłodzone kwaśne mleko. Na szczęście wytwórcy napoi wracają do tradycyjnych receptur i wprowadzają do sprzedaży, przykładowo, znany od średniowiecza kwas chlebowy.
15/11/16, 12:45
1 2
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.