Włoskie wina do posiłku

Nie trzeba być amatorem wina, aby znać takie nazwy jak Chianti, Marsala czy Bardolino. Owe wina włoskie to jedne z najbardziej popularnych jak również docenianych trunków na świecie. Nic w tym dziwnego. Włochy zaliczają się najstarszych regionów, zajmujących się uprawą winogron.

W dzisiejszych czasach na terenie państwa hodowanych jest powyżej 2000 rozlicznych kategorii winogron. Działa tam więcej niż milion winnic. Generują one około 15% globalnej produkcji wina. Włochy to światowy lider w tej dziedzinie, natomiast wina włoskie to klasa sama w sobie.

Zobacz również

Ciekawe sposoby na spędzanie wakacji w Europie - opalanie czy narciarstwo?

wakacje - Majorka
Istnieje wiele sposobów na spędzanie wolnego czasu. Sposoby te są najczęściej uzależnione od indywidualnego gustu, ale również od posiadanych funduszy oraz od pory roku. Dla większości osób termin urlop kojarzy się wyłącznie z letnimi wakacjami. Wybierają oni w większości przypadków wypoczynek bierny, najlepiej w miejscach, gdzie jest ciepły klimat i dostęp do morza.


Wino białe

Do wytworzenia białego wina używa się z reguły jasne winogrona. Co nie znaczy, iż ciemna wersja tych owoców się do tego nie nadaje. Białe wino uzyskuje się za pomocą fermentacji czystego moszczu, czyli soku ze świeżo wyciśniętych winogron. Najbardziej popularne białe wino we Włoszech to Soave. Swoją popularność zawdzięcza dobrej cenie oraz wybornym walorom smakowym. To wino posiadające względnie słaby aromat. Degustując je poczujemy migdałową nutę. Kosztując tego białego wina ma się nieodparte odczucie lekkości i harmonii.

Czerwone wino

Jak przedtem w pisaliśmy, białe wino uzyskuje się przy użyciu fermentacji czystego soku, tymczasem czerwone wino powstaje w obecności skórek oraz pestek winogron. Występuje ono w odmiennych odcieniach czerwieni: od purpury, przez rubinowy, ceglasty, wiśniowy, po czarno -czerwony. Czerwone wino produkuje się z ciemnych winogron zwanych popularnie czarnymi. Jedno spośród najbardziej znakomitych czerwonych win włoskich to bezsprzecznie Bardolino. To wino wytrawne wytwarzane w prowincji Werona. Polecane do pierwszych dań, salami, pieczeni i serów. Powinno się je serwować w temperaturze pokojowej.

Włosi – miłośnicy wina

Do śniadania, obiadu, kolacji. Win włoskich nie może zabraknąć w kuchniach Włochów w ciągu żadnego z posiłków. Wskutek tego nie dziwi fakt, że obywatele tego państwa prowadzą jeśli chodzi o spożywanie wina. Mówiąc precyzyjnie zajmują drugie miejsce na świecie. Jeden obywatel tego państwa wypija rokrocznie 70,8 litra wina. wino (które winanajlepiej wybrać)
Redaktor: M.G.P.
19/05/15, 07:02
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.